ПОМАЖЕМО СОЦИЈАЛНО УГРОЖЕНЕ ГРУПЕ
06.12.2010

У Градској општини Палилула у току је активност на реализацији пројекта „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјално рањивих група“, који финансира Европска унија, преко Сталне конференције градова Србије, у оквиру програма EXCHANGE 3. Ове недеље мултидисциплинарни мобилни тимови помагаће социјално угрожене, стара и изнемогла лица, децу у градским и сеоским насељима општине Палилула, инвалиде и особе трећег доба које су непокретне и које зависе од туђе помоћи.

На територији наше општине регистровано је 1.125 социјално угрожених са тешкоћама. То су особе које не могу да брину о себи, особе које су непокретне, изнемогле и које зависе од туђе помоћи. „Од 5.061 људи који су старији од 70 година, 487 њих је из неког од 16 села општине Палилула, истиче проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилуа. У сарадњи са нашим партнерима на пројекту, Центром за социјални рад „Свети Сава“ у Нишу и бугарском општином Ћустендил, очекујемо да током реализације пројекта значајно побољшамо квалитет живота социјално рањивих група у нашој средини.

По речима менаџера пројекта Милоша Стојадиновића, социјално-угрожени становници Палилуле могу добити потребне информације о коришћењу бесплатних услуга мобилних тимова пројекта на телефон 018/ 244-587 или у месним кацеларијама по објављеној динамици (Расадник, Палилула, Г.Међурово, Бубањ, Лалинац) радним даном од 09-14:00 сати. Услуге обухватају медицинску помоћ угрожених категорија становника, мерење крвног притиска и шећера у крви, пружање лекарске саветодавне помоћи, психо-социјалне помоћи и подршке, правне помоћи.

Програм EXCHANGE 3, који финансира Европска унија, њиме руководи Делегација Европске уније у Србији, а спроводи Стална конференција градова и општина, представља наставак акција и мера које су започете у оквиру програма EXCHANGE 1 и EXSCHANGE 2 и усмерен је на увођење ЕУ модела у функционисање и побољшање капацитета и ефикасности локалних самоуправа у Србији.